22 oktober 2010

ett recept inför helgen

här kommer ett recept på en jättegod chokladtårta, eller kladdkaka deluxe! gör den helst dagen innan, och servera kall tillsammans med grädde.

fransk chokladtårta
ca 12 mastiga bitar
175 g smör
175 g mörk blockchoklad
2 dl socker
3 äggulor
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kaffepulver
3 äggvitor
ugn 200 grader

  • smält smöret i en ganska så lagom stor kastrull. ta den sedan från värmen.
  • bryt chokladen i ganska så lagom stora bitar och tillåt den smälta i smöret.
  • skotta i sockret och äggulorna och rör kraftigt med en träsked.
  • hiva ner kaffepulvret och mjölet ner i smeten och rör om.
  • vispa äggvitorna hejvilt tills dom blir ett hårt skum. vänd sedan med försiktighet ner detta skum i smeten.
  • förflytta på lämpligt sätt smeten ner i en smord och bröad bakform med löstagbara kanter.
  • transportera formen till ugnen och placera den på nedersta falsen. där kan den få stå i en sisådär 30 minuter. den kan gott vara lite kladdig.
  • ta bort kanten på formen och låt kakan svalka sig en stund.
  • vill man, så kan man med fördel placera ett lager med smält blockchoklad över hela kakan.

inte tråkig tårta!


receptet har jag tagit från "sju sorters kakor", ica bokförlag.

1 kommentar:

  1. Haha, vad kul!
    Jag gjorde denna kaka i förrgår för att ha den till tjejfika igår. blev typ 3/4 delar kvar eftersom vi bara var 4st som åt så idag har jag bjudit tjejerna och några killar här på jobbet på den och nu är den näst intill slut :) Har inte gjort den sen vi gjorde den hos er i göteborg i början av sommaren.

    Den är kanongod!

    SvaraRadera